Waarom Crooswijk Breit

 

Crooswijkers zijn trots op hun wijk. Of ze er nou geboren en getogen zijn of net aan zijn komen waaien. Een Crooswijker zegt niet 'ik woon in de stad' of 'Ik woon in de buurt van Kralingen'. Een Crooswijker woont in Crooswijk. Geen gelul. 

 

VERSCHILLENDE VERHALEN

En weet je... het zijn ook net mensen joh, allemaal verschillend. Met allemaal hun eigen verhaal. 

En verhalen komen los als je met je handen bezig bent. Daar heb ik bijna 13 jaar van genoten in mijn handwerkwinkel aan het Zwaanshals. 

Aan de grote tafel zag ik kwetsbare zielen sterker worden en verlegen handjes langzaam meer grip krijgen. Met de ogen veilig gericht op de bewegende naalden, is het makkelijker om te delen. Prachtige en vrolijke verhalen, maar ook verdriet en eenzaamheid vulden de winkel jaren lang. 

Handwerken heelt en verbindt. In het Engels zeggen ze niet voor niks 'It's a tight knit community.'; Het is een strak gebreide gemeenschap. 

 

GESCHIEDENIS

Crooswijk is een geweldige plek. Met hier en daar een uitdaging. Doordat oude woningen plaats moesten maken voor nieuwe en vaak duurdere woningen is er de laatste jaren veel verdriet en onrust geweest. 

Op 3 februari 2005 werd in de Rotterdamse Gemeenteraad het masterplan Nieuw Crooswijk goedgekeurd. De sterke sociale cohesie van de vooroorlogse arbeidersbuurt kwam in het gedrang. Een deel van de oude bewoners moest noodgedwongen vertrekken.

Nu, 17 jaar later, is er een nieuwe groep bijgekomen die Crooswijk thuis noemt en ik ben een van die mensen. Ik woon met mijn gezin, twee katten en vier kippen naast de mooiste begraafplaats van Nederland waar ik dagelijks rondom loop. Ik groet en wordt gegroet op mijn rondje en denk dat de pers af en toe vergeet te melden dat er ook veel wel goed gaat of potentie heeft om te groeien.

 

SAMEN BREIEN

 Mijn handwerkwinkel is er niet meer, de community (handwerkgroep) verhuisde online toen we in lockdown gingen. Dat maakte wel dat het een plek is geworden waar nu mensen die verspreid zijn over de hele wereld elkaar kunnen vinden. 

Maar -post covid- ontstond er een leegte in mijn eigen lokale gemeenschap. Niet alleen mijn handwerkwinkel sloot, maar ook anderen hielden het voor gezien. En het bij elkaar komen was lange tijd niet mogelijk.

Nu de deuren weer open gaan en het scherpe randje van de pandemie af lijkt, is het hoog tijd om elkaar weer te kunnen zien en spreken. 

Als nieuwe bewonder van Crooswijk en als enthousiast mensen-aan-elkaar-knoper, was het een no-brainer, zo komt alles letterlijk bij elkaar:

WE GAAN SAMEN BREIEN!

 

Elke zaterdag van 10:00 tot 12:00. Afwisselend bij café Eden en café Croos; twee plekken die de oude en de nieuwe Crooswijkers representeren. Twee plekken waar de deur wagenwijd openstaat voor iedereen.

Eden, opgericht in 1925 en een begrip voor oud Crooswijk. Altijd een warm welkom door Marlene die echt ie-de-reen kent. Een stokoude Jack Russel terrier ligt tegen de verwarming en doet af en toe heel op het gemakje een rondje om het blok. Vaste gasten aan de bar en een heerlijk bakkie koffie. 

Café Croos, waar Petra en Iris als jonge honden in Crooswijk, vol energie in de modder sprongen en al kwispelend een geweldige ontmoetingsplek opbouwden. Waar de bakfiets en de laptop tot de standaard uitrusting van het klantenbestand behoren. Heerlijk vers gemaakte koek, taart en een top ontbijt en lunchkaart. 

 

We hopen dat stamgasten aanschuiven en het zo leuk vinden dat ze elke zaterdag willen breien, dan bij de een, dan weer bij de ander. 

Ik brei er een eind aan. 

Zie ik je daar?!

groetjes,

Saskia 

 

ps ook niet Crooswijkers zijn welkom natuurlijk!

pps ga HIER naar de Crooswijk Breit info pagina en schrijf je in voor de nieuwsbrief: https://www.ja-wol.com/pages/crooswijk-breit

 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.