Tips

RAVELRY is een brei en haak community. Het is een gigantische database voor patronen. Je kunt je aansluiten bij verschillende groepen waar je je ervaringen kunt delen en vragen kunt stellen. Op je eigen pagina kun je je projecten, garens en patronen verzamelen en ordenen. Alleen even een username en wachtwoord geven om een profiel aan te maken en er gaat een wereld voor je open. HIER vind je de Ravelry pagina van Ja, Wol.

Brei Engelse patronen!! Je zou het misschien niet zeggen, maar deze patronen zijn veel duidelijker en minder langDRAADig dan Nederlandse patronen. Bovendien is de Amerikaanse en Engelse brei/haak wereld veel groter en kun je dus veel meer vinden. Lijsten met vertalingen van de termen vind je hier en hier

Sluit je ook nog even aan bij de plaatselijke STITCH 'N BITCH, een groep die meestal wekelijks bij elkaar komt in een café om samen te handwerken en te ouwehoeren over handwerken. Mega gezellig, inspirerend en leerzaam. Ja, Wol host elke zaterdag vanaf 14:00 een Stitch & Bitch, maar tijdens de openingstijden ben je altijd welkom om gezellig te komen handwerken.

Werk met mooi garen. Veel mensen vinden zichzelf het mooie garen niet waard omdat ze nog niet goed genoeg zijn. Mooi garen doet de helft! En mooi betekent niet persé duur. Natuurlijke materialen zijn te krijgen in verschillende prijsklassen. Laat je informeren in de winkel. 

Wil je (meer) leren breien/haken dan raden wij je (natuurlijk) aan LESSEN te nemen. De voordelen van les nemen ten opzichte van leren via internet zijn ongelooflijk groot. Een les of cursus heeft een leercurve, dat wil zeggen, we beginnen bij A en gaan via B naar C; er zit een logische opbouw in. Als je via You Tube leert breien, waar begin je dan? Wat moet je kunnen voordat je een kabel gaat breien, dat verteld niemand je. Of hoe los je fouten op? Daarbij worden op You Tube ook verschillende technieken door elkaar gebruikt; in het ene filmpje wordt de draad in de rechter, in het andere filmpje in de rechterhand gehouden. Dat is prima als je al wat kennis hebt, en weet waar je op moet letten, maar als je net begint kun je daar behoorlijk van in de war raken en jezelf zelfs verkeerde dingen aanleren. You Tube is fantastisch als naslagwerk maar wil je echt goed leren breien/haken, dan is een goed boek beter, daar zit wel een logische opbouw in. Tijdens breiles leer je niet alleen van jezelf, maar ook van anderen. Er wordt naar je techniek gekeken en als je iets verkeerds aanleert valt dat snel op en wordt je de goede kant op gestuurd. Het is bovendien gewoon erg gezellig! 

Maar het belangrijkste; oefening baart kunst, practise makes perfect, veel, veel, veel doen. Opnieuw beginnen, uithalen, het hoort erbij. Als je iets niet begrijpt, komt het begrip vaak vanzelf door het veel te doen! Voordat je het weet brei/haak je de mooiste dingen.

Veel plezier!