Ja, Wol-breisters breien voor buideldieren

DEZE ACTIE IS NU AFGELOPEN

toegevoegd: Actie verlengt tot 25 januari. 

De brei-gemeenschap stortte zich de afgelopen weken op het breien van buidels voor verweesde Australische buideldieren. Meagan Kerr bracht de oproep van de Australische wild life organisatie Wires onder de aandacht van Ja, Wol in Rotterdam. Deze wolwinkel riep de brei-gemeenschap op om met restjes echte wol buidels te breien voor de door bosbranden getroffen dieren.

 

‘Meagan Kerr bezocht Ja, Wol en vertelde over de verwoestende bosbranden in Australië’, vertelt Mae de Bruin, parttime-medewerkster en breiwilliger bij Ja, Wol. Meagan: ‘Veel van de typisch Australische buideldieren zoals wombats, wallaby’s, kangoeroes en opossums, verliezen hun moeders door de branden. Gelukkig zijn er genoeg mensen om te helpen. Maar waar de hulporganisaties niet genoeg van heeft, zijn buidels om de jonge diertjes warm te houden.’

 

Hulp op grote afstand

Meagan stuurt op 30 november een pakket met handgebreide wollen buideltjes naar Australië. En de breisters van Ja, Wol helpen mee. Meagan staat versteld van het enthousiasme van de breisters: ‘Ik ben blij dat ik Mae vertelde over Wires en dat mijn brei-actie nu een groter succes wordt. Zo bijzonder dat we mijn thuisland ook op grote afstand kunnen helpen. Dat we zo verbonden met elkaar kunnen zijn.’

 

Pure wol

Saskia de Feijter, eigenaresse van Ja, Wol: ‘Ja, Wol staat voor wol die goed is voor mens, dier en milieu. Dus als onze klanten restjes wol overhouden, is die wol ideaal om buidels van te breien. Dit omdat alleen 100% wol geschikt is voor de dieren. Mae plaatste een oproep via social media en het resultaat mag er zijn.’ Ja, Wol zamelt niet alleen wollen buidels in. Ook katoenen binnenzakjes voor de buidels zijn welkom. ‘Ik ben supertrots op onze breiers.’, aldus Saskia. ‘De vraag naar de buidels is groot. Een kleine buidel vraagt ongeveer vier uur breitijd. Heb je pure wol en tijd? Lees de instructies van Wires dan goed. En lever je buidel of katoenen binnenzakje in bij Ja, Wol. Dat kan tot en met vrijdag 29 november.’ Ja, Wol overweegt de inzameling te verlengen. Op @jawolrotterdam op Instagram leest u er meer over.

 

Wild Life hulporganisatie Wires:

https://www.wires.org.au/wildlife-info/wildlife-factsheets/making-possum-pouches

 

Ja, Wol:

https://www.ja-wol.com

@jawolrotterdam via Instagram

 

Openingstijden Ja, Wol:

Donderdag, vrijdag en zaterdag van 11:00 – 17:00 uur

Zwaanshals 283 A

3035 KH Rotterdam

https://www.wires.org.au/wildlife-info/wildlife-factsheets/making-possum-pouches 

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadat onze Mae de Australische Maegan ontmoette in de winkel en Mae binnen onze online community een oproep plaatste, schreef Angela dit persbericht om nog meer mensen aan het breien te krijgen. Natuurlijk is dit vooral ook een oproep aan onze eigen community dus pak je naalden en aan de slag! 

PATROON VOOR BUIDEL OP RECHTE NAALDEN

Duik in je stash, haal er een worsted weight (voor naalden 4-5 mm) dikte wolletje uit (100% wol!!! bijvoorbeeld lett lopi of Peruvian Highland Wool)

Zet 30 steken op met 4 mm naalden en brei een 44 cm lange 'sjaal' in ribbelsteek (!) vouw dubbel en naai de zijkanten dicht.

 

PATROON VOOR BUIDEL OP RONDBREI NAALDEN

Duik in je stash, haal er een worsted weight (voor naalden 4-5 mm) dikte wolletje uit (100% wol!!! bijvoorbeeld lett lopi of Peruvian Highland Wool)

Zet 60 steken op met 4 mm naalden en brei ribbelsteek (!) tot de buidel 22 cm hoog is. Kant af met 'three needle bind off' of naai de onder kant dicht. 

 

NAAI BINNENZAKJES VAN KATOEN ALS JE NIET KAN/WIL BREIEN

Er zijn ook genaaide binnenzakjes nodig van katoen. Kijk voor de beschrijving hiervon op de link hierboven (Wires)

 

IN HET NIEUWS:

een vandaag: 

<iframe src="https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/523281/?no_cache=1" width="560" height="315" frameborder="0" allow="encrypted-media" allowfullscreen></iframe> 

Algemeen Dagblad

https://www.ad.nl/rotterdam/rotterdamse-breisters-maken-buideltjes-om-weeskoala-s-lekker-warm-te-houden~a3cd98e3/ 

Back to blog