This is Charlotte, Fashion Designer & Textile craft teacher The episode is in Dutch but here are some takeaways from Charlotte's interview in English:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Take me to sleeve island anytime.
- When you want to make better more sustainable choices it's ok to take it slow.
- My love for teaching is highly connected to my love of learning something new.
- I love being a beginner, it's a phase of excitement, exploring, learning through failures.
- Trying to create every day is super important to me to counter the doomscroll. Even just 5 or 10 min. a day helps me to keep a balance.
If you want to find out more about Charlotte's work, her downloadable sewing patterns and other interests, go over to
https://charlottekan.com/
and
@charlotte_kan on Instagram
With this podcast I want to take you with me on my journey to discover the answers to these questions: What do we buy, Where do we buy, Who do we buy from… Or don’t we buy at all but use what we already have? And how relevant is my job as a yarn shop owner selling people stuff when we already have more than we need? How can I make my life as an entrepreneur and textile crafter smaller and more relevant to these times?
Click and Become a Patron!
Charlotte Kan: En dan probeer ik dan dingen eigenlijk. Soms had ik iets aan net zelf een beetje geleerd, maar dan had ik altijd gelijk zoiets van, "Nou dat is voor andere ook leuk, dus daar moeten we wel wat mee doen." Maar juist door die brede basis kan ik ook... ja, nieuwe handwerken, want als het om handwerken gaat en dat soort dingen dan je helpt, juist die een hele brede basis ook weer om dingen sneller te begrijpen en ook misschien te begrijpen waar mensen tegen aanlopen.
Saskkia de Feijter: Ja, ik noem het altijd draad gevoel, ja? Als je eenmaal een soort van basis taal spreekt binnen het handwerken. Dan pik je ook makkelijker nieuwe dingen op en je loopt uiteindelijk toch altijd wel een beetje tegen dezelfde dingen op.
Charlotte Kan: Ja. Ja, ik heb denk als het aan... Je kan zeg maar intelligent zijn en rekenen, maar je kan ook hoogbegaafden handen hebben en op een gegeven moment heb je gewoon soort van hoogbegaafden handen en die kunnen dingen dan gewoon. Snap je dat gewoon.
Saskia de Feijter: Heb jij hoogbegaafden handen?
Charlotte Kan: [lacht] Dat klinkt nu wel stom. Nou soms voelt het wel zo, soms pak ik iets op wat echt compleet nieuw is, en dan merk ik gewoon dat mij handen...
Saskia de Feijter: Dat zit wel willen wel snappen.
Charlotte Kan: Ja, inderdaad, dan hoeft daar verder, dan gebeurt het gewoon en dan...
Saskia de Feijter: En wat maakt je dan... wat heb je dan nodig om dat te kunnen overdragen? Naar iemand anders? Wanneer wordt je en leraar?
Charlotte Kan: Ik denk dat juist ook steeds nieuwe dingen leren, dat het heel erg helpt om te begrijpen waar andere tegen aanlopen. Ik kan het ook nooit helemaal over gezien dat iemand anders moeilijk vindt, maar juist omdat ik dat nog niet zo lang geleden dan zelf hebt meegemaakt, of misschien net in een andere vorm van handwerken. Dan zitten die vragen die ik zelf had en die ik zelf bij een uitgang zoeken van hey hoe zit dat nou? Dat zit er gewoon nog vers in mijn geheugen en ik denk dat dat helpt.
Saskia de Feijter: Ja, dat je niet bang ben om te leren.
Charlotte Kan: Ja, ja.
Saskia de Feijter: Dat noemen ze dan "doing it scared". Weet je wel? Dat je het gewoon doet en dat je dan... terwijl je doet, leert en als je dat maar vaak genoeg doet, dan wordt het ook minder eng als ding, zeg maar.
Charlotte Kan: Ja, dat helpt inderdaad, want laatst ben ik met 'hand-lettering' begonnen. Iets wat ik vroeger wel een beetje deed, maar ik zag dat nooit zo als hand lettering, maar meer gewoon was letters schetsen en zo. Maar blijkbaar is dat een soort van hetzelfde. [lachend]
Saskia de Feijter: [lacht]
Charlotte Kan: Ja, dan merk ik weer dat er ook zo’n, dat je als je dan iets nieuws aan het doen bent, en je moet eerst een fase heen dan dingen dan zien er gewoon niet uit. Het is gewoon kut wat je aan het maken bent.
Saskia de Feijter: Ja, precies.
Charlotte Kan: Het is gewoon lelijk,
Saskia de Feijter: Ik zeg niet dat jij dingen kut zijn, maar ik herken dat... [lacht]
Charlotte Kan: Ja, nee, maar het is echt ongelooflijk wat er in je hoofd allemaal aan vervelende dingen gezegd kunnen worden over waar je mee bezig bent.
Saskia de Feijter: Acht man, ja.
Saskia de Feijter: Maar doordat ik nu al zo lang dingen maak. Steeds opnieuw met nieuwe dingen bezig ga. Herken ik dat. Die conversaties die gaan wel door, een soort kippenhok in mn hoofd en alleen nu denk ik, "Ja, laat ik me daar niet... in ieder geval niet tegengehouden."
Saskia de Feijter: Heb jij ook mensen, vrienden of familie, of zo die jou bij daar wel eens mee over hebt of speelt zich dat af in jouw hoofd alleen en zijn het is jouw draak die je verslaat?
Saskia de Feijter: Nou, dat is niet echt heel erg iets waar ik het met andere over hebt. Meer ja, ik ben even kijken eh ja, ik ben al zo lang met tekenen en dat soort dingen aan het maken dat het soort natuurlijk iets is, dat die stem, die dan negatief kan zijn, en dat, ik heb daar nooit zo met andere over gehad. Maar, ik merk wel dat het nu soms bij andere is, ook dat die daarover vertellen en dat er dan ook over begin ofzo. Maar ik kan...
Saskia de Feijter: Ja, en dat heb ik als ik dan les geef en heb jij dat ook dat je dus andere mensen hoort vertellen over hoe... Nou je hoort ze negatief zijn tegen zichzelf? En bij mij roept dat dan een soort... Dan wil ik ze heel graag daarbij weghouden. "Nee hoor, nee, het is hartstikke goed, je bent net begonnen!" En dan maar zelf heb ik eigenlijk helemaal niet zo last van die stem, die mag er gewoon wel zijn, want ik kan ook heel positief tegen mezelf zijn. Maar ik wil dat voor andere mensen dat niet, dan denk ik, "Ah, nee joh! Kom op nou." [allebei lachen] En soms zelfs dat ik denk van "Nou niet zo, hoor! Een beetje meer respect voor jezelf." En dan heb ik bijna een soort van minder geduld. De meet werk doet zelf de hele tijd ook.
Charlotte Kan: [lacht] Ja.
Saskia de Feijter: Ja, maar ook heel zwartwit, want ik kan ook mezelf enorm tof vinden.
Charlotte Kan: Ja, nee, klopt. Dat zat ik net ook te denken, want daar tegenover staan dan gedachtes dan heb je iets gemaakt en dan denk je, "Ach, dit is geniaal."
Saskia de Feijter: [lachend]
Charlotte Kan: "Ohhh man, dat is zo goed. Dat is zo goed." Maar ik dan twee seconden later? Dat slaat het weer om waar ik zie ook wel de humor daarvan in dat het zo die uiterste zijn.
Saskia de Feijter: Ja, precies dit is eigenlijk geen interview. Ik heb eigenlijk gaan een gesprek met mezelf. [allebei lachen] Ik jou ook uitnodig voor het interview. Ja, weet je, ik kan je echt tegengas geven of zo ik ben met alles eens.
Charlotte Kan: Jij maakt dat ik ook al heel lang, dus, ik weet het niet.. dit punt dat is gewoon... ja, ik denk dat je daar als maker niet omheen kan je dat het gewoon... Dat dat stuk kunnen uitdagingen kan zijn,
Saskia de Feijter: Ja, en ik denk ook wel dat het leuk gaat zijn om iemand te vinden die heel anders is als een maker, of zo. En want ja, ik herken het helemaal dat je de hele sowieso de hele levensloop stukje, maar ook het dol zijn op leren en nieuwe dingen uitproberen en dan het eeuwige gevecht tussen ben ik nou een 'master of all trades', wat is het nou? 'Jack of All Trades, Master of None.' Ik kan alles een beetje en dan ben ik dan nergens expert in. Nou, ondertussen wel, want ik ga ook wat jaartjes mee, dus ik ben ook wel een beetje expert geworden in al die verschillende dingen. En ik vind het gewoon allemaal zo leuk. Ik heb altijd ook moeite met kiezen of zo. Ik wil de verzameling van het gevoel graag meegeven of zo, en heb jij dat ook? Of heb je wel echt specifieke onderdelen waarvan je denkt 'Nee, maar dit is wel echt heel erg mijn ding?
Charlotte Kan: Nou, ik ben er wel heel erg over na aan het denken, want zoals met breien bijvoorbeeld, dan merk ik... had... ik geef dan een beginnerscursus bij jou les en dat vind ik heel leuk. Maar als het dan ingewikkeldere technieken zouden worden, dan wordt breien weer wat te ingewikkeld voor me of zo dan... dan… eh
Saskia de Feijter: Dan ben jij daar zelf nog niet of…?
Charlotte Kan: Na dat niet. Maar dan, moet ik van alles met dat breien en ik vind juist gewoon het proces en dat het fijne van is natuurlijk gewoon de hele tijd in steek je, steek je, steek je, steek je... steeds hetzelfde doet. Ik hou heel erg van die herhaling van het proces en verder ook de één fout die bepaalde projecten kunnen hebben, maar toch mooi resultaat. Maar ik wil dan bijvoorbeeld niet voor iemand anders helemaal in een patroon duiken en hoe zit dat nou of iets dergelijks? Ik vind gewoon niet basistechnieken die, daar kun je al zo veel mee en--
Saskia de Feijter: --daar komen we eigenlijk weer terug, wat ik net vroeg... jij kan dus wel goed langzaam en jij kan wel goed herhaling.
Charlotte Kan: Ja. Ik moet ook altijd lachen om mensen die je dan hebben over sleeve island. Heerlijk! [allebei lachen]
Saskia de Feijter: Heerlijk! [lacht] Ik doe mij nog zo'n eiland.
Saskia de Feijter: Ja, ik ben er ook echt doel op stokken net - hoe heet het in Nederland? - tricotsteek.
Charlotte Kan: Jep.
Saskia de Feijter: Gewoon en door en door en door en door, en heerlijk. Super fijn. Maar dat is voor een bepaald moment is. Soms wil je gewoon lekker steeds hetzelfde doen en even je hoofd uitzetten, en soms wil je je hoofd heel erg aanzetten en nieuwe dingen leren en in die soort vibe komen. Het is gewoon voor elke moment wel iets, maar qua lesgeven is het de inderdaad de basis is wel heerlijk om lessen te geven dat, dat vind ik ook. En wat daar ook nog zo is, is hoe beter mensen worden, hoe eigenwijs ze ook worden. [lacht] Een stuk moeilijker.
Saskia de Feijter: Hé en maar jij geeft dus de beginnerscursus voor ja, wol. En je geeft ook zelf les in naaien en goud borduren en nog meer. En je zei al van ik doe dat online en offline, dat deed je altijd al on- en off-line?
Charlotte Kan: Ja, echt die online workshops? Heb ik twee jaar geleden voor het eerst gedaan. En dat doet toch via Skillshare, dat is eigenlijk een soort Netflix, maar dan voor online workshops. En ja, offline ook een beetje zo rond die tijd denk ik,
Saskia de Feijter: Ja, en je had het over het Nieuwe Instituut? Wil je het heel kort uitleggen wat het is?
Saskia de Feijter: Ja, het Nieuwe Instituut, dat was het tijdelijk modemuseum en toen is er destijds een nieuwe Habberdashery opgezet en dat was een stoffenwinkel waar je kun fournituren kopen en er werden cursussen gegeven en je komt bijvoorbeeld patronen die er hingen ter plekke maken met behulp van vrijwilligers...
Saskia de Feijter: En daar gaaf jij workshops?
Charlotte Kan: Nou ja, en op gevend was dat tijdelijk modemuseum afgelopen en toen heeft Ini Sanchez, die dat min of meer heeft opgesteld, die had mij onder andere voor om dat eventueel over te nemen en voort te zetten en daar ook weer een beetje aan een eigen draai aan te geven.
Saskia de Feijter: Dus dus je hebt mensen echt naast je gehad en bij je gehad, maar ook mensen op afstand? Maar dat is dan niet live. Dat is dan iets wat je van tevoren opneemt. En heb je dan ook contact met die leerlingen?
Charlotte Kan: Nou, je heb wel de mogelijkheid om vragen te stellen online, dus dat gebeurt wel, maar dat daar is het contact dan verder wel minimaal. Dat vind ik op zich wel jammer, ik het heel leuk als mensen vragen hebben, en ik kan ze weer ergens mee helpen. Maar dat is die workshop zien, niet alleen om SkillShare, er ook mijn eigen site, maar daar zit wel eens wordt functie dat je in ieder geval gewoon vragen kan stellen
Saskia de Feijter: En welke-- want er zijn zooo verschillende manieren van lesgeven. Ik ben daar natuurlijk een beetje mee aan het stoeien nu omdat de vaste groep die we les geven, die mogen we, nu niet lesgeven in één ruimte. Jij en ik hebben we besloten om dat digitaal te gaan doen, dat doen niet alle juffen en meesters van Ja, Wol. Ik geloof dat wij zijn de enige twee die dat op dit moment doen. En jij had er al een beetje ervaring mee, of niet in geval om het aan een camera te laten zien wat je doet met je handen en ik was – ik ben daar ook het laatste jaar mee bezig geweest om dat te onderzoeken. Maar... wat er nou is gebeurt met die beginnerscursus, die eerste les van zeven lessen, die hebben we nog net in de winkel heb je die kunnen geven, dus je hebt mensen nog wel kunnen ontmoeten in de eerste les en daarna zijn we geswitcht naar digitaal. Hoe bevalt dat tot nu toe en hoe doe je dat? Hoe ziet dat eruit?
Charlotte Kan: Nou ja, het was wel even omschakelen, want er ergens toen na die eerste les en dacht ik, "Na, nou...", dat zien we dan wel weer zou toch nog best kans kunnen zijn dat het gewoon... door kan gaan? Nu terugkijkend was gewoon echt, 'wishful thinking'. Maar ja--
Saskia de Feijter: Ja, dat was niet duidelijk .
Charlotte Kan: --Dat was het even flink omschakelen. Ja, wat fijn is doordat ik al gewend ben om dingen op te nemen, heb ik paar flinke daglicht lampen, al klaar staan boven tafel en een soort statief arm daar een vastgemaakt waar ik mijn telefoon vast kon zetten. Dus ja, ik heb gewoon goed ligt en mn telefoon kan ik makkelijk ophangen en toen ben ik wel gaan nadenken van "oh ja, maar als ik iets wil laten zien, dan is het handig dat het natuurlijk niet in het donker een wol is. Heb ik nog iets wat heel grof is, zodat ik iets nog beter kan laten zien," dus dat betekent wel dat ik op die dag dat de eerste online les was, nog iets van zes proef lapjes ofzo hebt lopen breien om dingen te kunnen laten zien.
Saskia de Feijter: Zij doen we dat in Rotterdam he? wij hebben iets gelopen te breien. [allebei lachen] Dat is heel anders gaat het hier. [lacht] Waarom moet je allemaal lopen doen? Sorry, ga verder.
Charlotte Kan: Nee, nee, dat was... Inderdaad, als ik echt, maar ja, ik dacht dat ook maar gewoon aan de slag gaan. En dan zien we wel wat werkt en niet werkt, en...
Saskia de Feijter: Doin' it scared!
Charlotte Kan: Ja was ook niet veel optie, toch?
Saskia de Feijter: Nee, de waar niet zo veel opties, nee! En maar goed, je hebt wel te maken met een paar mensen aan de andere kant van het scherm. En wat zijn de reacties tot nu toe? Lukte het? Het snappen ze wat je probeert uit te leggen of valt het enorm tegen.
Charlotte Kan: Nee, dat ging gelukkig onwijs goed. En ja, ik was ook heel nieuwsgierig. Ik had wel zoiets van, "Oke ik ga voorbereiding. Ik zou niet weten hoe nog beter en anders had kunnen doen..?" Maar ja, dan dat kan ik wel vinden. Maar als iemand anders het niet snapt, dan ja, dan werkt toch niet, maar dat ging best goed. Ja, iedereen was eigenlijk blij dat het gewoon door kon gaan. En iedereen kon het ook goed volgen. Ja, dat was wel onwijs opluchting.
Saskia de Feijter: Ik heb daar zelf dat je daar enorm tegenop kijkt dat de reacties zijn en dat ja, ik ben echt een enorme gevoelige doos met dat soort dingen, want als iemand dan maar enigszins een beetje mokkend nukkig is en denkt nou dit gaat niet werken dan ja dan dan pak ik dat toch wel op of zo.
En het is zo fijn als mensen dan positief zijn en dat ze het ook willen proberen en het scheelt natuurlijk dat je dat je geen keus hebt, dus je moet er sowieso het beste van maken. Ja, dat is toch wel heel fijn dat het dan is gelukt of zo, en wat we dan verder ook nog hebben is dat op onze online community hebben, een speciale groep geopend, of een speciaal soort kamertje online, waar je dan met je leerlingen ook nog informatie kan delen en waar mensen vragen kunnen stellen. Ik heb dat ook met mijn groep – maar ik krijg die ietsje minder makkelijk dr in het zonder heel flauw te willen doen is de allerjongste toch als eerste in die groep opgedoken en de rest moet ik nog aanzwengelen.
Ja, ik vind het heel prettig ook dat je niet... dat het op één plek is en ook voor ons als juffen dat je kan kiezen wanneer je dr heen gaat en dat je niet op je privé telefoon.... Nou, je krijgt niet de hele dag door vragen, maar het is gewoon heel fijn dat sowieso is. Natuurlijk nu werk en privéleven evenveel meer... loopt veel meer door elkaar en dan is het wel fijn als je dat gewoon nog een beetje zo kan doen.
Voor mij persoonlijk, ik vind het echt wel heel werkbaar, ik heb een ander soort groep. Ik heb geen beginner's group. Ik heb een gevorderde groep en normaal gezien doen die allemaal een ander patroon en begeleid ik ze erbij, dus elke keer als bij iets komen wat ze nog niet kunnen onzeker over zijn, dan laat ik zien hoe het werkt, en dan geef ik wat achtergrondinformatie, dus je krijgt echt een soort van "on demand" les. En dat is een hele... dat is toch wel een andere setup, want het gaat die communicatie gaat veel meer, en veel sneller heen en weer van de ene naar de ander.
En één van mijn leerlingen kwam zelf met het idee om allemaal hetzelfde te gaan breiden, zodat we veel meer samen werkten dat dan de communicatielijnen wat strakker zijn en zo. En dus zijn we nu begonnen met sokken breien en vanavond gaan we dan een proeflapje gemaakt, zoals het heurt en vanavond gaan we dan de volgende stap zetten.
En ja, vind ik wel echt serieus een heel goed plan, en je moet het ook samen uitvinden, weet je? Dit is nieuw voor iedereen, dus dat zijn met het idee kom ze wel eigenlijk iets anders doen, maar uiteindelijk werd dat dus de sok, omdat dat iets was wat iedereen wil graag wilde leren, en ook daarin was iedereen flexibel en nu kunnen we gewoon verder met de lessen.
En ja, andere workshops hebben we toch af moeten zeggen en deze mensen hebben gewoon wat te doen nog steeds en kunnen ook buiten de lessen om bezig zijn met breien. Ja, het is toch wel een waardevol... iets extra's ook in deze tijd, weet je wel? Dus ik ben wel heel blij mee dat dat we die stappen hebben gezet en ik ga daar ook wel gewoon mee door en vanavond, voor het eerst doe ik het in de winkel in mijn, ook mijn soort studio's setup met beter ligt en dat soort dingen, dus ik ben benieuwd hoe dat dan weer gaat. Ja.
Charlotte Kan: Ja, cool.
Saskia de Feijter: En ben jij van het "less is more"? Or ben je van het "more is more"?
Charlotte Kan: Ja, en beetje van beide, want ik ga ik graag verschillende soorten handwerken is more is more, maar ik ja, ik koop niet alles los en vast zit qua materialen. Kijk wel echt naar kwaliteit. Dan is het wel echt Less is More.
Saskia de Feijter: Ja, en dus wat voor soort consument ben jij? Zei jezelf noemen? Laten we het even houden bij handwerken. Als je materialen inkoopt, hoe doe je dat?
Charlotte Kan: Ja, dat is... Het lastige is, ik moet natuurlijk soms ook wel dingen testen, dus ik koop soms ook dingen waarvan ik dan niet helemaal weet wat het beste werkt, maar dus dat vind ik soms wel eens lastig. Dan denk ik van iets online. En dan denk ik ja, op papier klinkt dat goed, maar dan moet ik toch altijd nog weer testen. Soms heb ik wel als koop ik wel eens dingen waarvan ik denk van nou ja, dat was toch niet helemaal. Dus dat wringt dan wel eens, maar je hebt probeer je wel heel bewust in te kopen. Maar dat is lastig. Weet je? Het is heel breed.
Saskia de Feijter: Het is heel breed. Ja, wij denken als eerste aan als je denkt ik koop bewust in aan de hoeveelheden, of aan waar het geproduceerd is, of mens dier en milieu let op alles, leg je hangt het ervan af er is, zo veel waar je waar je op kan letten en misschien wordt het ook alles doodziek van, dan denk ik "Wordt zo mooi, van." Ik vind dit gewoon mooi, klaar.
Charlotte Kan: Ja, nee, het is altijd een beetje een combinatie, gewoon kijken van. Wat is er beschikbaar en wat heeft dan gewoon de beste combinatie. Niet te veel kopen uiteraard en als het... duurzaam kan dan, zo biologisch zijn, natuurlijk helemaal fijn zijn, maar als dat betekent dan gelijk een hele rondes kopen van 80 meter. Ja, dan weet ik niet of dat nou de beste optie is.
Saskia de Feijter: Nee, nee, precies nee, dan kun je dan ook afvragen, ja, en als je een kleine hoeveelheid koopt en je moet vrij snel weer een kleine hoeveelheid kopen, dan dan moet toch iemand twee keer rijden, hè? dus, het zijn allemaal... Daarom zeg ik het ook dat je je kan natuurlijk, je kan jezelf helemaal gek maken. Wij dus de – en daar gaat deze podcast ook een beetje over van waar vinden we met z’n allen de balans in het beter consumeren in het aandacht geven aan jezelf? Wat je doet door te handwerken bijvoorbeeld ontspannen, je leven misschien iets kleiner in te richten, omdat je hebt geleerd dat in deze tijd je eigenlijk best wel goed bevalt. Of misschien wilde je dat altijd al. Ja de zoektocht naar hoe kan het gewoon minder, maar wel beter, zonder dat je helemaal gek wordt van alle ‘moetjes’ en zo.
Saskia de Feijter: Die werkt ook voor werf zeep, en zij maken biologische zepen met alleen biologische producte.. Ben jij ook zo iemand die enorm kickt op de materialen? Dat je dr. echt veel meer over wie wil weten of het nou gaat over zeepof over wol of over stoffen.?
Charlotte Kan: Ja? Ja, dat hangt misschien een beetje iets van af, in sommige gevallen bijvoorbeeld... ik had lijm nodig was met lijm, textiel lijm aan het werk en dan ga ik ook kijken van…..
Saskia de Feijter: sow dat meurt!!
Charlotte Kan: --ja zeker, maar daar ga ik dan wel achteraan.
Saskia de Feijter: Ja, precies.
Charlotte Kan: En bij biologische stoffen... Ja, soms is het heel makkelijk om dat je ziet dat certificaat bij is en de andere gevallen. Dat ze ook het lastige. Die certificaten die zijn heel mooi maar dr zijn heel veel verschillende soorten certificaten. En waar ze dan precies voor staan is soms onduidelijk en het kan ook zijn dat het alleen maar gaat om hoe de stof gemaakt is. Maar dan hoe wordt het zaad gewonnen? Hoe nou ja, dus, het is niet zo, want --
Saskia de Feijter: Der zit er ook kosten aan verbonden en kleine producenten kunnen dat zich niet altijd veroorloven.
Charlotte Kan: Nee, klopt. En ik had ook een stoffenleverancier. Ontzettend leuk familiebedrijf in de UK, en die kocht wel biologische materialen in, maar die hadden geen certificaat en ze waren er ook heel open over. Ze werkt dan samen met de coöperatie in India, die dan weer fonds hat als bijvoorbeeld bezig touw een stuk gaat dat je dat kan laten repareren. Maar ja, dat je dan gemaakt door mensen thuis is het allemaal ergonomisch?
Saskia de Feijter: En weet je, is gedeeltelijk, moet je ook een beetje nog op mensen kunnen vertrouwen, want het is bij mij ook ik. Ik heb nooit op mijn winkel raam gezet – "biologisch, dynamische wol winkel" ofzo, omdat ik heb geloof ik zelfs maar een paar merken die überhaupt een keurmerk hebben en eentje daarvan die heeft alleen als je merkt dat er verf voor het gebruikt die niet giftig is ofzo, ja. En bijvoorbeeld de ijslandse rol... dat klopt alles aan weetjewel die schapen die wonen op IJsland die, die gaat nergens heen. Die komen ergens vandaan. Ze worden daar geschoren, het wordt daar geverfd gesponnen en ingepakt, en dan gaat het in één keer naar Nederland naar de groothandel. In mijn ogen klopt daar alles aan, en ja weet je, wat je hebt ook boeren die gewoon schapen helemaal niet leuk vinden. En je hebt boeren die dol zijn op hun werk en je hebt mensen met een slechte dag en mensen met een goed dag.... Ja weet je wel, heus, zal iemand wel eens een schaap te hard duwen of zo. [lacht]
Charlotte Kan: Ja.
Saskia de Feijter: Ja. Dat is natuurlijk geen doen om daar helemaal in jezelf in te verliezen aan de andere kant: ja, je moet gewoon normaal nadenken en op zoek gaan naar de beste spullen. En ik weet bijvoorbeeld ik verkoop een merk waarbij ik niet zeker weet waar alles vandaan komt. Maar ik weet wel dat de merino rol niet uit Australie komt, en daarmee weet ik dus dat in mijn winkel ik geen merino wol hebt, die waarbij de schapen een mulesing behandeling hebben gehad tegen één of andere parasiet super pijnlijk. Dat wil je echt niet. Dus ja, dat is een beetje de ondergrens en zo bouw ik dan alle bolletjes in de winkel op, en ik wil natuurlijk het allerliefste iets hebben wat aan alle kanten klopt. En dat heb ik ook. Maar dat is niet zacht. [lacht] Dus ik heb gewoon wol van de schapen om de hoek en dat is fantastisch en supermooi en duurzaam en geweldig en alles klopt er aan en je wordt er gewoon bijna een soort van emotioneel van als je ermee breidt, dat heb ik dan, maar ja, weet je wel? Het is niet zacht, dus het is een enorme zoektocht en we moeten allemaal perfect te doen. Ik denk dat het helemaal niet haalbaar is joh. Dan hou je het niet vol, maar wel zo goed mogelijk en geïnformeerd. En dat, ja, daarom praat ik ook met jou en praten met andere mensen om gas elkaar steeds meer te leren over wat er te koop is en hoe mensen hun keuzes maken. En ja, weet je wel? Om de norm te verleggen. Wat is NORMaal?
Charlotte Kan: Ja, dat is ook onwijs zoektocht naar hoe je dat doet. Ik denk, dat gaat niet alleen over de aan de ene kant zijn er... is het heel duidelijk misschien wat goed en slecht is, maar op het moment dat je daar keuzes in moet maken dan... het blijft soms soort duivels dilemma.
Saskia de Feijter: Ja, dat is ook zo en wij kunnen natuurlijk - als mensen die les geven en een product te verkopen - wij kunnen al een beetje het werk voor iemand anders doen. Dat jij gewoon binnen kan stappen of een les kan volgen en de informatie al gefilterd krijgt. Dat is natuurlijk een zeven mails stap in vergelijking met dat je zelf achter de computer moeten gaan zitten en alles uit moet gaan zoeken. Dat ik ook ben wil geven is dat het gewoon... dat er experts zijn, mensen met ervaring en ervaringsdeskundige, waar je ontzettend veel van van kan leren op dat gebied. En dat het ook interessant is en leuk is om iedereen te verdiepen. De veelheid van alles... daar zijn we allemaal wel een beetje klaar mee, toch?
Charlotte Kan: Ja en het hoeft niet allemaal in één keer goed.
Saskia de Feijter: Nee, precies!
Charlotte Kan: Kijk gewoon naar één ding wat je graag anders zou willen doen, of wij het graag bepaalde keuzes maken. Focus daar ook zorgen dat je daar op dat vlak materialen koopt waar je achter staat en dat je voor een groot deel dat begrijpt en op een andere vlak dan is het misschien nog helemaal zoals je zou willen. Maar ja, dat doe je dan misschien over een half jaar.
Saskia de Feijter: Ja, precies het is toch iets een stap voor stap weet je wel. Wie deed aan yoga 30 jaar geleden? Nou ja, tuurlijk eigenlijk wel veel mensen die dat deden, maar ja, biologische producten in de in de normale supermarkt. Het is natuurlijk ook allemaal vrij recent als mensen die die ervaring hebben op een bepaalde vlak, omdat wij kunnen, het delen en – en wij vinden dat ook heel leuk om te delen. Toch? Ja, en ik denk dat het belangrijk is om de leuke kanten ervan ook mee te geven aan mensen. Het is niet... het is wel noodzakelijk dat we anders gaan leven, ik denk echt wel dat het noodzakelijk is, maar het kan ook best heel leuk zijn om daarmee bezig te gaan. Stapje voor stapje.
Charlotte Kan: Ja, inderdaad.
Saskia de Feijter: Ah. Leuk. Wanneer heb jij die groep weer om les te geven?
Charlotte Kan: maar dat duurde nu even door de meivakantie--
Saskia de Feijter: O ja, de vakantie.
Charlotte Kan: --Een soort van niet meer bestaat ondertussen.
Saskia de Feijter: Nee, ja, ik heb gewoon les vanavond. Ze willen gewoon verder met de volgende stap. Je denkt nou, ja, weet je wel?
Charlotte Kan: Ja maar dat is wel echt dat het goede voor nu. Ik denk dat door de hele Corona crisis nu, ik denk dat het voor sommige mensen echt een beetje... tijdelijk ook in een soort pauzestand, zijn komen te staan? Dat je gewoon denkt nu. Het is fijn om gewoon lekker in actie te komen en niet de hele tijd nieuws te consumeren en--
Saskia de Feijter: Nee, precies
Charlotte Kan: --scrollen en tot je te nemen, maar gewoon weer gaan maken.
Saskia de Feijter: En dingen in je handen voelen en dingen zien groeien en... en daar heb je controle over! Daar kan je steeds meer controle over krijgen, en dat levert je echt wat op, dat geloof ik ook.
Charlotte Kan: Ja, sowieso. Ik zat daar ook over na te denken. Dat maak ik probeer ook echt ja, elke dag iets te maken, zelfs al is het soms, maar vijf minuten heb ik dan een uur wel het scrollen op mijn telefoon of iets dergelijks. Als ik dan toch afsluiten met een schets of... Ja en, iets maken, dat kan ------------ maar vooral omdat het niet ja, dat kan. Wat mij betreft ook lezen zijn of iets gewoon... ik ben niet consumeren dan denk ik echt aan.
Saskia de Feijter: Ja, precies
Charlotte Kan: ...online shoppen of scrollen Netflix bingen, want de prima is, maar want dat doe ik ook alleen...
Saskia de Feijter: die balans is, is
Charlotte Kan: --dat er en die balans kan ook zijn dat het maar vijf minuutjes was op een dag.
Saskia de Feijter: Ja, precies ja, maar het is gewoon onwijs goed voor je. Dank je wel Charlotte
Charlotte Kan: graag gedaan, gezellig
Saskia de Feijter: Ja, leuk! Nou, waar kunnen mensen, je vinden.
Charlotte Kan: Op www.CharlotteKan.com en op Instagram @charlotte_kan scoor kan lekker handig Instagram händel,
Saskia de Feijter: prima en anders gaan ze gewoon via Ja, Wol en vinden ze je ook. En natuurlijk in de show notes!!!
Charlotte Kan: Oh my god.
Saskia de Feijter: Oh my god, ik krijg echte show notes! Mijn leven is compleet.
Dank je wel voor het luisteren naar een kleiner levend, voor meer informatie vind je op www.ja-wol.com of op Instagram @jawolRotterdam. We hebben ook een Patreon page en op Ravelry kun je ons ook vinden. tot daar, tot later!
Thanks for listening, I really appreciate you choosing to spend your time with me and my guests!
Do you want to get a reminder in your mailbox each time a new episode comes out? SIGN UP here.
thank you for
SUPPORTING THE SHOW
on Patreon